keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Radiantti

1-2015

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry:n jäsenlehti
32. vuosikerta

Julkaisija
Tampereen Ursa ry.
PL. 18, 33501 Tampere
tampereenursa.fi

Toimitus
Päätoimittaja Kari A. Kuure.

Toimituksen sähköpostiosoite: radiantti@tampereenursa.fi

Radiantti ilmestyy neljä kertaa vuodessa: helmi-, touko-, elo- ja marraskuussa. Toimitukselle osoitettu aineisto tulee olla perillä ilmestymiskuukauden ensimmäisenä päivänä. Lehdessä julkaistuista kirjoituksista ja kuvista ei makseta käyttökorvauksia.

Tässä numerossa


Tähtihavaintoja voi tehdä piirtämälläkin. Tässä on kolme © Pekka Rautajoen tekemää piirroshavaintoa. Radiantti julkaisee Tampereen Ursan jäsenten tekemiä havaintoja olivatpa ne piirroksia, valokuvia tai vaikkapa havaintokertomuksia. Voit lähettää niitä Radiantin toimitukselle osoitteella radiantti@tampereenursa.fi . Julkaistuista havainnoista emme kuitenkaan maksa palkkioita.


Maaliskuusta alkaen säät ovat usein selkeitä, joten pilvisen talven jälkeen tähtiharrastajille tarjoutuu runsaasti tilaisuuksia tähtitaivaan havaitsemiseen. Maaliskuussa ja osin vielä huhtikuussa yölämpötila laskee säännöllisesti pakkaselle, mutta harvoin mitään pitkiä kovan pakkasen kausia syntyy. Yhteinen kaikille kolmelle kevätkuukaudelle on pimeiden öiden lyheneminen ja lopulta päättyminen huhtikuun puolivälin jälkeen


Tampereen Ursa ry. yhdessä Pyynikin Kokoomus ry:n kanssa järjesti avaruustähtitieteen professori ja tähtitieteen popularisoija Esko Valtaojaa luennoimaan maailmankaikkeudesta Särkänniemen planetaarioon. Sateisen kylmänä marraskuisena sunnuntaiaamupäivänä (23.11.2014) juuri parrastaan luopunut hyväntuulinen ja odotettu vieraamme viimein saapui tuomaan hieman valoa ja iloa Tampereelle tähtitieteen ystäville.


Tiedätkö mitä ovat avaruustutkimus tai avaruustähtitiede? Jos et, niin se selviää Hannu Karttusen kirjan Avaruuden valloitus ensisivuilla. Avaruustutkimus on rakettien, satelliittien ja luotainten kehittämistä, rakentamista ja käyttämistä. Avaruustähtitiede on näillä avaruuteen sijoitetuilla laitteilla tehtäviä tähtitieteellisiä havaintoja ja niiden tutkimista.


Uhka avaruudesta ei ole vain scifi-kirjojen ja elokuvien suosittu aihe, vaan myös todellinen ihmiskuntaa uhkaava vaara, joka toteutuessaan voi saada aikaan ihmiskunnan globaalisen tuhon. Aiheesta on kirjoitettu tuhansia kirjoja, mutta niistä hyvin vähän on levinnyt suomalaisten lukijoiden saataville. Ursan julkaisema ”Lähiasteroidit ja komeetat” -kirja on siis onnistunut täyttämään yhden markkinarakosen.


Olen pikkupojasta lähtien ollut kiinnostunut Mars planeetasta. 1960 luvun alkupuolella siitä ei vielä tiedetty paljoa, ilmakehässä oli happea ja lämpötila saattoi mahdollistaa jonkinlaisen elämän. Vuodenaikoja oli selvästi paremmalla ja tehokkaammalla kaukoputkellakin havaittavissa, joku näki vaihtelua vihreydessä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti